Cydonia oblonga - kweeperen

De webshop heeft een ruim assortiment aan bomen en planten. Mocht u toch op zoek zijn naar andere plantensoorten of maten kunt u een aanvraag doen via contactformulier ons en viainfo@batterijen.nl. Wij geven u dan zo spoedig als mogelijk een antwoord. LET OP: : De meeste planten staan bij ons op voorraad, voor sommige planten hebben we enkele dagen levertijd nodig.

De Latijnse naam voor de Kweepeer is Cydonia oblonga, ze wordt ook wel alleen “Kwee” genoemd, of Kweeappel (hoewel de vorm toch wel meer peer dan appel is, ze is trouwens ook familie van de Pyrus = peer). De Kweepeer is een mooie vrij kleine winterharde bladverliezende boom, wordt niet zo groot. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. In Nederland wordt deze vrucht weer steeds vaker aangeboden op markten. De Kweepeer heeft mooi donkergroen blad, de achterkant van de bladeren zijn wat grijzig en donzig en de bladeren zelf zijn vrij groot en hard, dat ritselt erg aangenaam in de wind. De boom bloeit in het tweede deel van het voorjaar april een paar weken lang met vrij grote bloemen die wit zijn maar ook wat rozigs hebben. Meestal zijn deze goudkleurige en geurige kweeperen/ kweeappels rauw niet te eten. Ze zijn zeer hard en lijken zuur te smaken. Men kan van deze mooie kweevruchten zeer lekkere kweeconfituur/ kweegelei/ kweejam van maken. 
Schillen mag maar is niet echt noodzakelijk voor het maken van kweegelei, want de schillen bevatten ook veel pectine. Boomkwekerij en groencentrum de Batterijen levert u de allermooiste Kweeperen direct uit de Betuwe, de fruittuin van Nederland! Een fruitboom in je tuin is helemaal hip!