Zelfbestuivende fruitbomen

De webshop heeft een ruim assortiment aan bomen en planten. Mocht u toch op zoek zijn naar andere plantensoorten of maten kunt u een aanvraag doen via contactformulier ons en viainfo@batterijen.nl. Wij geven u dan zo spoedig als mogelijk een antwoord. LET OP: : De meeste planten staan bij ons op voorraad, voor sommige planten hebben we enkele dagen levertijd nodig.

Mocht u geen plaats hebben voor meerdere bomen en bevindt er zich in de buurt geen andere vruchtboom dan kan u kiezen voor een zelfbestuivende soort. Bestuiving is het overbrengen van pollen (zaad) naar een stamper van een bloem waar dan bevruchting plaatsvindt. Deze bestuiving gebeurd bij fruitbomen ook door de wind, maar het belangrijkste deel gebeurd door insecten, waaronder bijen. Bij het zoeken naar nectar bezoeken ze vele bloemen en verspreiden zo stuifmeel.
Om veel vruchten aan een fruitboom te krijgen moeten veel bloemen bestoven worden. Sommige soorten bestuiven zichzelf en hebben geen bloeiende buurman nodig. Toch geven ook zelfbestuivers meer en grotere vruchten als ze ook door andere fruitbomen worden bestoven. Welke fruitbomen bestuiven elkaar ? Appelbomen bestuiven appelbomen en perenbomen bestuiven perenbomen. Met kruisbestuiving moeten de fruitbomen moeten gelijktijdig in bloei staan. Sommige soorten fruitbomen bestuiven heel veel andere soorten fruitbomen, andere fruitbomen bestuiven slechts enkele soorten fruitbomen of alleen zichzelf. Sierappels, sierperen en sierkersen zijn ook zéér goede bestuivers. Ze geven gedurende een lange periode heel veel bloemen. Hierdoor kunnen ze gedurende lange tijd stuifmeel leveren voor de bevruchting van fruitbomen. Dit is dan ook de reden waarom dit sierfruit in de professionele fruitteelt tussen de fruitbomen wordt geplant. In boomgaarden worden om de zoveel fruitbomen sierfruitbomen gezet, speciaal om de bestuiving te verbeteren van de fruitbomen.