Onze webshop is gewoon geopend voor bestellingen! | Wist je dat al onze bomen, hagen en planten ook in de zomer aangeplant kunnen worden!
menu
Maandag 20 December 2021

Tuin in december aanpakken? Dit moet u niet vergeten!

De tuin onderhouden in december

Nu december is gestart en de laatste bladeren van de bomen zijn gevallen, is de tuin helemaal in rust. Hoewel uw bomen en planten in rust zijn, is er nog steeds genoeg te doen voor u. Wist u bijvoorbeeld dat dit het beste moment is om uw kleinfruit te snoeien? Daarnaast kunt u ook heel goed nieuwe planten aanplanten en verplanten.

Wilt u meer weten over het snoeien van fruitstruiken? Waarom dit belangrijk is voor de plant en hoe u dit moet aanpakken? Of heeft u behoefte aan meer informatie over de andere klussen die je in december in je tuin kunt uitvoeren? Lees dan snel verder.

 

Fruitstruiken snoeien

Hoewel we in december minder bezig zijn met de tuin, is dit toch het ideale moment om aan de slag te gaan. Een van de klussen waar we onder andere mee kunnen starten is het snoeien van de fruitstruiken, ook wel kleinfruit genoemd. Maar waarom is het precies belangrijk om fruitstruiken en andere bomen te snoeien? We zetten een aantal redenen op een rij:

 

  1. Bevorderen van de groei: Wanneer je een struik of boom in je tuin hebt staan, wil je deze zo goed mogelijk laten groeien. Het is dan belangrijk dat hij in een vroeg stadium na het aanplanten wordt gesnoeid. Dit zorgt onder andere voor een dikker blad, vollere boomkroon en een betere groei van de stamdikte.
  2. Hogere vruchtopbrengst: Snoeien is belangrijk voor de vruchtopbrengst van je fruitstruik of – boom. Het zorgt namelijk voor meer vruchten in je struik of boom. Daarnaast worden de scheuten sterker en de kroon mooier.
  3. Vorm: Snoeien is de manier om je struik of boom in de juiste vorm te houden. Hierbij verwijder je afwijkende takken.

 

Hoe moet je fruitstruiken snoeien?

Hoe u een fruitstruik moet snoeien, is onder andere afhankelijk van het type fruitstruik dat u in uw tuin heeft staan. Voor de verschillende soorten geldt ook weer een andere manier van snoeien. Frambozen snoeit u in de herfst tot kniehoogte terug. Hiermee bevordert u de vorming van nieuwe scheuten. Behoud ongeveer 8 tot 12 scheuten per meter.

Kruisbessen snoeit u in december. Hierbij verwijdert u alle korte en dunne takjes. Grondscheuten haalt u ook weg.

Druiven en kiwi’smoet u voor 1 februari snoeien. Verwijder alle scheuten van het vorige jaar die uit de liggers zijn gegroeid tot op één tot drie knoppen. Meer weten over de verschillende fruitstruiken en het snoeien daarvan? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Aanplanten en verplanten

Naast snoeien is december ook het ideale moment om nieuwe planten aan te planten. De meeste planten zijn namelijk in rust. Bovendien krijgen ze zo genoeg tijd om nieuwe haarwortels te vormen. U zorgt er zo voor dat ze krachtig het nieuwe groeiseizoen in gaan. Kies in deze periode wel voor winterharde en bladverliezende planten. Meer weten over welke planten geschikt zijn? Bezoek dan ons groencentrum in de Neder-Betuwe!

Heeft u een plant die u liever op een andere plek ziet staan. Dan kunt u deze in december gemakkelijk verplanten. Wintergroene planten kunt u nu beter laten staan.

 

Bestel uw planten bij de Batterijen

Bent u op zoek naar de juiste planten om uw tuin compleet te maken? Dan kunt u uiteraard terecht bij de Batterijen. Bekijk ons uitgebreide aanbod planten of maak kennis met ons assortiment kleinfruit.  

Wilt u graag meer tips op het gebied van tuinonderhoud in december? Dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met een van onze specialist Wij voorzien u graag van advies op maat. Benader ons [email protected] of bel naar 0344 – 64 12 71.

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking