menu
menu
Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 6 Oktober 2021

  Wortelgoed: de voordelen en het planten

  Het rooiseizoen voor wortelgoed is begonnen!

  Nu we midden in de herfst zitten, is het tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Wilt u nieuwe bomen en planten toevoegen aan uw tuin? Dan is nu het juiste moment. De kale wortelgewassen worden namelijk begin november gerooid. In het najaar zijn planten in rust en is er geen sapstroom. Het is dan ook het ideale moment om een plant te rooien.

   

  Dit betekent dat binnenkort de fruitbomen, kleinfruit, bos- en haagplantsoen met een blote of kale wortel weer volop verkocht worden. Ook bij de Batterijen kunt u weer terecht voor wortelgoed. Ontdek ons aanbod fruitbomen, kleinfruit en bosplantsoen. Al onze planten zijn heel gemakkelijk online te bestellen. Zo zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk uw nieuwe aanwinsten in de tuin kunt aanplanten.

   

  Wortelgoed: de voordelen en de nadelen

  Wortelgoed zijn planten met een kale wortel. Deze planten worden in de volle grond gekweekt met velen tegelijk. In het najaar zijn ze in rust en klaar om uit de grond gehaald te worden. Deze kale of blote wortelgewassen brengen verschillende voordelen met zich mee. We zetten de voordelen voor u op een rij:

  • Het weegt heel weinig. Het transport is daarom heel gemakkelijk.
  • Wortelgoed is zeer voordelig. We hebben namelijk niet te maken met extra kosten als een pot, potgrond en toegevoegde voedingsstoffen.

  Uiteraard heeft wortelgoed ook een klein nadeel:

  • Het heeft in het eerste jaar iets meer moeite met aanslaan (kallen in vakjargon). Zorg er dus voor dat u hem goed plant, want dan is de kans op uitval klein.

   

  Verschil tussen wortelgoed, kluit en pot

  Naast wortelgoed, waarbij de plant kale wortels heeft, zijn er ook planten met kluit en in pot. Maar wat is precies het verschil tussen deze manieren van kweken? Met kluit betekent dat de boom of struik uitgestoken wordt met de aarde rondom. De aarde zit nog aan de wortels en deze worden ingepakt met jute of ander materiaal om alles stevig bij elkaar te houden.

  Sommige bomen en struiken worden in pot of container gekweekt. Naarmate de plant groter wordt, moet hij overgepot worden naar een grotere pot. In pot/containter gekweekte planten zijn duurder dan wortelgoed en planten met kluit. Het voordeel van in potgekweekte planten is echter wel dat het uitvalpercentage zeer klein is.

   

  Wortelgoed planten

  Heeft u bomen of struiken met blote wortels gekocht? Let er dan op dat de wortels niet uitdrogen. Leg ze daarom niet in de wind en houd ze vochtig. Daarnaast is het verstandig om ze zo snel mogelijk na aankoop te planten.

   

  Bereid u goed voor voordat u aan de slag gaat met planten en haal de juiste producten in huis. Een van de producten die zeker niet mag ontbreken is een bodem verbeterend middel. Kies bijvoorbeeld voor Vivimus. Dit bestelt u gemakkelijk mee bij de aanschaf van uw nieuwe boom of struik.

  Verder dient u rekening te houden met de volgende punten:

   

  • Wanneer u wortelgoed gaat aanplanten, moet u rekening houden met de diepte. Zorg ervoor dat hij ongeveer diep staat als op de kwekerij. Dit kunt u vaak zien aan het kleurverschil.
  • Zijn er eventueel wortels die te lang zijn? Dan kunt u deze afsnoeien.
  • Plaats de plant in het gegraven gat en zorg dat de grond er omheen goed los is. Het is daarnaast belangrijk dat de grond 100% aansluit op de kale wortel. Op deze manier krijgen haarwortels de kans om te groeien.
  • Voeg water Zo zorgt u ervoor dat de grond nog beter aansluit op de wortels.

   

  Stel uw vraag

  Heeft u de juiste boom of struik met kale wortels al gevonden? Bestel deze dan gemakkelijk en snel online bij de Batterijen. In ons uitgebreide assortiment is er voor iedere tuin een passende soort te vinden.

  Heeft u nog vragen over wortelgoed? Stel ze dan gerust door te bellen naar 03344641271 of te mailen via [email protected] We hopen dat u met onze tips direct aan de slag kunt gaan.

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking