Goede vervangers voor de buxus!

De Buxus is een veelgebruikte haag, het blad is klein en rondvormig en blijft het hele jaar groen. De buxus heeft ook  uitstekende dichtheid. Bij het uitzoeken van een Buxus vervanger is het daarom raadzaam om naar vergelijkbare eigenschappen te zoeken.

Ilex crenata.
De Japanse Hulst is de plant die het dichtste bij de Buxus komt. Met zijn kleine, groene afgeronde blad zou je zeggen dat het een broertje van de Buxus kan zijn. Gedurende de winter blijft de Japanse Hulst groen en zorgt deze tevens voor uitstekende beschutting. Deze plant heeft het alleen wel moeilijk op keigrond.  In het voorjaar krijgt deze haag zwarte besjes.

Liguster.
De Liguster is een andere populaire haagsoort. Net zoals de Buxus, heeft deze haag een klassieke uitstraling. Hoewel zijn blad een maatje groter heeft en een puntigere vorm, is het een prima buxus vervanger. De Liguster is een prachtige, volle, semi-wintergroene haag die snel groeit en kan groeien in zowel zon, halfschaduw en schaduw.

Taxus Baccata.
Met zijn naalden lijkt de Taxus Baccata van dichtbij niet zo op de Buxus, maar hij is wel prima te snoeien in elke gewenste vorm. De dichtheid van deze haag is vergelijkbaar met die van de Buxus. Het is een langzame groeier die genoegen neemt met een tot twee snoeidbeurten per jaar.

Lonicera pileata.
De bladeren zijn klein en donkergroen van kleur, glanzend. Zoals elke struikkamperfoelie geschikt op iedere standplaats voor iedere grondsoort. In het voorjaar loopt de plant vroeg uit met nieuw blad. Lonicera pileata is een goede vakbeplanter zowel voor in de tuin als in het openbaar groen.

Prunus lusitanica.
De heester heeft mooi donkergroen glanzend blad. Het blad is puntvormig en ongeveer 8 à 9 cm lang. Het blad bedekt de heester mooi, zodat deze heester uitermate goed geschikt is om als groenblijvende haag te gebruiken. Jonge twijgen, die aan de heester komen, hebben een mooie roodbruine kleur.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, kom gerust langs en vraag aan onze medewerkers voor meer informatie.

6