Rubus fruticosus - bramen

De webshop heeft een ruim assortiment aan bomen en planten. Mocht u toch op zoek zijn naar andere plantensoorten of maten kunt u een aanvraag doen via contactformulier ons en viainfo@batterijen.nl. Wij geven u dan zo spoedig als mogelijk een antwoord. LET OP: : De meeste planten staan bij ons op voorraad, voor sommige planten hebben we enkele dagen levertijd nodig.


Bramen groeien in Nederland in het wild. Het zijn verschillende soorten: dauw- of duinbraam (Rubus caesius) en de gewone braam (Rubus fruticosus). De laatste soort heeft grote, blauwzwarte vruchten die het plukken ervan de moeite waard maken.
De snoei van bramen is, zoals gezegd, niet moeilijk. Alles wat gebloeid heeft, wordt in het najaar met de grond gelijk gemaakt. De rest blijft staan. In het voorjaar passen we verder nog wat onderhoudssnoei toe: zijtakjes van de stengels korten we in tot op 2 knopen. Het heeft namelijk weinig zin om die lange dunne scheuten te laten zitten, ze leveren geen goede vruchten. Verder verwijderen we stengels die er ziek uitzien of slecht ontwikkeld zijn.
Bramenstengels blijven niet vanzelf rechtop staan, we zullen altijd steun moeten verlenen. Dat kan door middel van een rij van palen met draad ertussen, maar ze kunnen ook langs een muur worden geleid.
Verder is het goed om onkruid weg te houden bij de basis van de plant, zodat de wortelstok weinig concurrentie van andere planten ondervind. Bramen zijn zelfbestuivend, één struik is dus voldoende om vruchten te krijgen.
Bramen kunnen niet lang bewaard worden, ook niet in de koelkast. Ze zijn wel ideaal om in te maken, of tot jam te verwerken. Wat zakjes in de diepvries is ook altijd prettig om later nog eens een lekker dessert te maken. Bij rijpe bramen verkleurt de bloembodem bij het plukken snel naar een donker paarse kleur. Als de bloembodem wit blijft, was de vrucht nog niet helemaal rijp. Bramen (Rubus fruticosus) bloeien op de tweejarige scheuten. Een bramenstruik heeft altijd 2 typen stengels: vruchtdragende stengels en nieuwe, nog niet bloeiende stengels die het volgende jaar vrucht zullen dragen. Elk najaar snoeien we de uitgebloeide stengels bij de grond af en laten de nieuwe stengels staan. Er zijn tegenwoordig veel doornloze bramenrassen te krijgen. Nadeel van deze rassen is dat ze minder goed smaken.