Vitis vinifera - druiven

De webshop heeft een ruim assortiment aan bomen en planten. Mocht u toch op zoek zijn naar andere plantensoorten of maten kunt u een aanvraag doen via contactformulier ons en viainfo@batterijen.nl. Wij geven u dan zo spoedig als mogelijk een antwoord. LET OP: : De meeste planten staan bij ons op voorraad, voor sommige planten hebben we enkele dagen levertijd nodig.

In nederland kunnen prima druiven geteeld worden, ook in onze achtertuin, en ook als we geen kas hebben. Druiven groeien bij ons het beste tegen een zuidmuur aan. Zo'n muur krijgt veel zon en warmt daardoor lekker op. Die warmte wordt lang vastgehouden en weer afgegeven aan de druiven. Om mooie vruchttrossen te krijgen, moeten druiven vaak gesnoeid worden - zelfs meerdere keren per jaar. Als je het snoeien een beetje in de vingers hebt, is een goed gevestigde druif een gemakkelijke plant. Het bemesten van druiven kan heel goed met bloedmeel worden de vruchten lekker zoet van, maar ook voor druiven is er druivenmest die er zeker geschikt voor is. Niet alle rassen zijn zonder meer geschikt voor ons nederlands klimaat. Het groeiseizoen voor druiven is relatief kort in nederland, dus we moeten het doen met snel afrijpende rassen. Gelukkig zijn die er in overvloed. In de handel zijn witte, rode en blauwe druiven te koop, zowel met pitten als pitloze rassen, en met meer of minder ziekteresistentie. Er zijn ook rassen die zich speciaal lenen voor de wijnteelt. Een druif is een zelfbestuiver - je hebt maar een plant nodig om vruchten te krijgen. De bestuiving gaat door de wind, er komen geen insecten bij te pas. 
Krenten (als werkwoord), is het snoeien van trossen. Het is nog al een arbeidsintensieve activiteit, en niet echt nodig. Wil je echter de perfecte tros produceren, dan kun je je er eens aan wagen. Bij het krenten worden delen van de tros in een vroeg stadium gesnoeid, zodat de rest mooi en regelmatig uitgroeit en grote druiven opleverd. Ook alle vruchtjes die te klein blijven of misvormd zijn, worden met een klein schaartje weggenomen. Het is een werkje voor mensen met veel tijd en geduld.