[email protected]>
I.v.m. voorjaarsdrukte kan onze levertijd momenteel wat langer zijn. We doen ons best jouw bestelling zo snel mogelijk te leveren.
Emma - Maandag 16 Juni 2024

Welke fruitboom groeit het snelst?

Bij fruitbomen kan het lang duren voordat er vruchten komen. Dit komt doordat fruitbomen meestal vanaf drie jaar pas vruchten kunnen krijgen. In deze blog leggen we graag uit welke fruitbomen het snelst groeien en vruchten geven.

 

Welke fruitboom geeft het snelst vruchten?

De appelboom is de fruitboom die het snelst vruchten geeft. Meer dan 30% van de appelbomen geven op tweejarige leeftijd al een paar vruchten, als de appelboom in het vroege voorjaar geplant is. Het jaar daarna geven de meeste andere fruitbomen ook vruchten. 

 

Sommige rassen geven sneller fruit zoals de Elstar, Ecolette en Jonagold. Deze rassen geven al op jonge leeftijd vruchten.

 

Daarnaast zijn de perzik- en nectarineboom ook al erg snel met hun vruchten. Deze zijn alleen wat minder geschikt voor beginners. Dit komt doordat de perzik- en nectarineboom snel last krijgen van krulziekte. Als de perzik- of nectarineboom de krulziekte heeft dan is het geen onderhoudsarme boom meer. Deze bomen kunnen ook last krijgen van een late nachtvorst.

 

De laatste fruitboom die snel vruchten krijgt is de mispel. De mispel is in tegenstelling tot de perzik- en nectarineboom erg onderhoudsarm. De vruchten moet u wel verwerken in een gerecht want de vrucht is niet direct eetbaar.

 

Bij welke fruitbomen duren de vruchten langer?

De perenboom heeft iets langer nodig om vruchten te krijgen. Toch krijgen sommige soorten al vroeg vruchten zoals de Conference en de Gieser Wildeman.

 

Nashiperen kunnen daarnaast al op jonge leeftijd peren krijgen, soms al in het jaar van planten. 

 

Snelst groeiende fruitbomen

De meeste fruitbomen groeien erg langzaam. Toch zijn er twee fruitbomen die vrij snel groeien. Dat zijn de vijgenboom en de kersenboom

 

De vijgenboom groeit gemiddeld een meter per jaar. De kersenboom groeit gemiddeld dertig tot zestig centimeter per jaar.

 

Verschil tussen laag- en hoogstam

Laagstammen geven over het algemeen sneller vruchten dan hoogstammen. Dit komt door de groei: hoe sneller de fruitboom groeit, hoe minder vruchten hij geeft. Daarom krijgt u bij een laagstam sneller vruchten dan bij een hoogstam.

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking