menu
Filter

Bloemkleur

Bloeitijd

Bladkleur

Zelfbestuivend

Prijs

-

Tamme kastanjebomen

De tamme kastanjeboom is een redelijk bekende boom in Nederland en kan gezien worden als een sierboom of als en vrucht/fruitboom. De tamme kastanje, in het Latijn ook wel bekend als de Castanea sativa, is een gezonde en sterke boom die graag groeit in het Nederlandse klimaat. De tamme kastanje draagt veel bij aan de natuur en is zeer geschikt voor eco-beplanting.

De Castanea sativa heeft grote, glanzende bladeren die lancetvormig zijn. In het voorjaar lopen de bladeren bronskleurig uit en in de herfst worden de bladeren geel van kleur.

Lees meer

3 Producten
Sorteer op:
Castanea sativa | Tamme kastanjeboom

Castanea sativa | Tamme kastanjeboom

49,95

Online beschikbaar, geleverd in 5 werkdagen
Castanea sativa 'Doree de Lyon'	| Tamme kastanje

Castanea sativa 'Doree de Lyon' | Tamme kastanje

84,95

Online beschikbaar, geleverd in 5 werkdagen
Castanea sativa | Tamme kastanje  | Meerstammig

Castanea sativa | Tamme kastanje | Meerstammig

189,95

Online beschikbaar, geleverd in 5 werkdagen

 

De meerwaarde van de tamme kastanjeboom

De tamme kastanje draagt veel bij aan de natuur. Zo wordt de boom bestoven door onder andere bijen. De vruchten die de Castanea sativa draagt vallen in de herfst op de grond en dat wil zeggen dat ze rijp zijn om opgegeten te worden. Diverse soorten vogels, muizen, eekhoorns en zelfs wilde zwijnen vinden de vruchten van de tamme kastanje erg lekker. Niet alleen dieren hebben baat bij deze lekkere vruchten. Ook mensen eten de vruchten van de tamme kastanje graag. De tamme kastanjes kunnen rauw gegeten worden, maar ook worden gepoft, gekookt of geroosterd. Daarnaast kunnen de vruchten van de Castanea sativa verwerkt worden in meelproducten.

 

Verschil tussen de tamme kastanje en de paardenkastanje.

Er zijn grote verschillen tussen de tamme kastanje en paardenkastanje bomen. In beide boomnamen komt het woord 'kastanje' voor. De Latijnse benaming van deze bomen is echter totaal anders. De tamme kastanje wordt in het Latijn ‘Castanea sativa’ genoemd. De paardenkastanje daarentegen wordt ‘Aesculus’ genoemd. Een ander verschil tussen de paardenkastanje en de tamme kastanje is het aantal soorten dat er bestaat. De paardenkastanje kent meerdere cultivars dan de tamme kastanje. Paardenkastanjes zijn daarnaast bomen met bloesem. Zo bestaan er paardenkastanjes met witte en roze bloemen.

 

Tamme kastanjes hebben geen bloemen, maar dragen wel katjes. Iets wat de paardenkastanje juist niet doet. De Aesculus (paardenkastanje) heeft een samengesteld handvormig blad. De Castanea sativa (paardenkastanje) heeft lancetvormig blad en is niet samengesteld met andere bladeren. Tot slot heeft de tamme kastanjeboom fijne vertakkingen en daardoor een redelijk dichte kroonstructuur. Paardenkastanjes hebben een meer open kroonstructuur met robuuste takken met grote eindknoppen die erg kleverig zijn. Gaat jouw voorkeur uit naar de paardenkastanje? Geen probleem! Naast tamme kastanjebomen verkopen wij ook de paardenkastanje in diverse formaten en soorten.

 

De vrucht van de tamme kastanjeboom (Castanea 'sativa')

Een laatste en misschien nog wel belangrijker verschil tussen deze twee bomen zijn de vruchten. De vruchten van de tamme kastanje zijn niet giftig en eetbaar voor zowel mens als dier. De vruchten van de tamme kastanje zitten in een verfijnde stekelige bolster. De vruchten van de paardenkastanje zijn wel giftig voor mensen, maar niet voor dieren zoals paarden, varkens en geiten. De vruchten van de paardenkastanje zitten in een robuuste, dikke bolster met grove stekels er op. Rijpe vruchten van de paardenkastanje zijn erg hard. 

 

De geschiedenis van de Castanea sativa

Je zou het niet zeggen, maar de Castanea sativa, oftewel de tamme kastanje, komt van oorsprong uit het middellandse zeegebied. De naam 'Castanea' heeft deze boom te danken aan de stad waarin hij is ontdekt, namelijk aan de Griekse stad Kastania, gelegen aan de kust van de zwarte zee. De Romeinen hebben de naam van de boom veranderd in Castanea en ‘sativa’ eraan toegevoegd. ‘Sativa’ betekent verzadigd en verkwikt, iets wat je waarschijnlijk voelt na het eten van de vruchten van de tamme kastanjeboom. 

De 'Kastanjeboom van de honderd paarden' is een boom van monumentale waarde. Deze tamme kastanje bevindt zich op het Italiaanse eiland Sicilië. Volgens onderzoekers wordt deze boom beschreven als oudste tamme kastanje van de wereld, met maar liefst een geschatte leeftijd van meer dan 2000 jaar oud.

De naam ‘Kastanjeboom van honderd paarden’ heeft hij te danken aan een mythe/legende dat zich voordeed in het jaar 1308. De boom bood bescherming tijdens een zware onweerbui aan Giovanna, de koning van Aragon, toen hij samen met 100 ridders te paard op doortocht was naar de berg Etna. Door deze mythe behoort deze bijzondere Castanea sativa tot het Unesco werelderfgoed.

Lees meer…Lees minder
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking