I.v.m. voorjaarsdrukte en feestdagen kan onze levertijd momenteel wat langer zijn. We doen ons best jouw bestelling zo snel mogelijk te leveren.
menu
Vrijdag 23 Maart 2023

Bomen met kale wortel: de voordelen en het planten

Bomen en planten met kale wortel worden in de volle grond gekweekt met velen tegelijk. In het najaar zijn ze in rust en klaar om uit de grond gehaald te worden. Deze kale wortelgewassen brengen verschillende voordelen met zich mee.

We zetten de voordelen voor je op een rij:

  • Het weegt heel weinig. Het transport is daarom heel gemakkelijk.
  • Kale wortelgewassen zijn zeer voordelig. We hebben namelijk niet te maken met extra kosten als een pot, potgrond en toegevoegde voedingsstoffen.

 

Bomen met kale wortel hebben ook een klein nadeel:

Het heeft in het eerste jaar iets meer moeite met aanslaan. Zorg er dus voor dat je hem goed plant, want dan is de kans op uitval klein. Lees hieronder hoe je dat doet.

 

Goed aanplanten

Heb je bomen of struiken met kale wortels gekocht? Let er dan op dat de wortels niet uitdrogen! Leg ze daarom niet in de wind en houd ze vochtig. Daarnaast is het verstandig om ze zo snel mogelijk na aankoop te planten. Zorg dat de wortels in ieder geval binnen twee dagen in de grond staan.

Bereid je goed voor voordat je aan de slag gaat met planten en haal de juiste producten in huis. Eén van de producten die zeker niet mag ontbreken is een bodem verbeterend middel. Wij raden aan om DCM Vivimus toe te passen.

 

Verder dien je rekening te houden met de volgende punten:

  • Houd rekening met de diepte. Zorg ervoor dat de boom of plant ongeveer net zo diep staat als op de kwekerij. Dit kun je vaak zien aan het kleurverschil.
  • Plaats de plant in het gegraven gat en zorg dat de grond er omheen goed los is. Het is daarnaast belangrijk dat de grond 100% aansluit op de kale wortels. Op deze manier krijgen haarwortels de kans om te groeien.
  • Voeg water toe. Zo zorg je ervoor dat de grond nog beter aansluit op de wortels.

 

Verschil tussen kale wortel, kluit en pot

Naast bomen en planten met kale wortel, zijn er ook gewassen met kluit en in pot. Wat is precies het verschil tussen deze manieren van kweken? Met kluit betekent dat de boom of struik uitgestoken wordt met de aarde rondom. De aarde zit nog aan de wortels en deze worden ingepakt met jute of ander materiaal om alles stevig bij elkaar te houden.

 

Sommige bomen en struiken worden in pot of container gekweekt. Naarmate de plant groter wordt, moet hij overgepoot worden naar een grotere pot. In pot/container gekweekte planten zijn duurder dan kale wortel en planten met kluit. Het voordeel van in potgekweekte planten is echter wel dat het uitvalpercentage zeer klein is.

 

Bezoek het groencentrum

Tot en met begin april kunnen met bomen met kale wortel geplant worden. Bezoek het groencentrum om jouw fruitboom, laanboom of kleinfruit met kale wortel op te halen. Profiteer nu nog van scherpe actieprijzen en wacht niet te lang. Op is ook echt op!

 

Stel je vraag

Heb je nog vragen over bomen met kale wortel? Stel ze dan gerust door te bellen naar 03344641271 of te mailen via [email protected]. We hopen dat je met onze tips direct aan de slag kunt gaan.

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking