I.v.m. voorjaarsdrukte en feestdagen kan onze levertijd momenteel wat langer zijn. We doen ons best jouw bestelling zo snel mogelijk te leveren.
menu
Emma - Woensdag 27 April 2024

Perenboom ziektes

De perenboom is een fruitboom die veel mensen graag in hun tuin hebben. Dit vanwege de heerlijke vruchten die een perenboom kan geven. Een perenboom kan net als een andere boom ook last krijgen van ziektes. In deze blog leggen we graag uit welke ziektes voor kunnen komen bij de perenboom en hoe u dit kunt voorkomen en eventueel genezen. 

Welke ziektes kan een perenboom krijgen?

De perenboom is erg gevoelig voor ziektes. Er zijn een aantal ziektes die voorkomen bij de perenboom. Deze ziektes kunt u op een paar manieren herkennen:


Perenroest 

Perenroest kunt u erg makkelijk herkennen. Dit komt door de diep oranje vlekken die op de bladeren komen. Later worden deze vlekken bruin en zijn er schimmelsporen te zien onder de bladeren.

Meeldauw

Meeldauw herkent u door witte vlekken bij droog en warm weer. Dit is een plakkerige meelachtige stof. Zit de meeldauw er al langer op dan zal het blad gaan krullen

Bladluizen

Bladluizen zijn erg goed te zien met het blote oog. Bladluizen kunnen groen, geel,zwart of grijs van kleur zijn. De bladluizen zitten meestal in groepjes bij elkaar op de knoppen van bloemen, op stengels of aan de onderkant van de bladeren.

Bacterievuur

Bacterievuur herkent u het snelste in de bloeiperiode. Bent u er snel bij dan ziet u de infectie beginnen in de bloesem of in de jonge twijgen van de boom. Bacterievuur verspreid erg snel en is te herkennen aan:

  • Bruinzwarte verkleuring
  • Verdorring van de bloesems, bladeren en twijgen
  • Verschrompeling van de bloesems, bladeren en twijgen
  • Slijmdruppels op de plant

 

Perenboom 'Triomphe de Vienne'

Voorkomen en genezen

Het tegengaan van ziektes begint al bij het kiezen van de soort van de bomen. Als u bijvoorbeeld een boom heeft die slecht tegen ziektes kan en voor de rest alleen maar bomen die wel goed tegen ziektes kunnen, dan heeft u al veel minder kans op ziektes.

 

Komen er ziektes voor die op bladeren groeien? 

De ziektes die op de bladeren groeien, kunt u genezen door de bladeren die besmet zijn van de boom af te halen. Zo laat u de ziekte verdwijnen uit de boom en kan de boom weer verder groeien zonder ziekte. Hierbij is het wel belangrijk om regelmatig de bladeren te blijven controleren.

 

Bladluizen?

Bladluizen kunt u nooit honderd procent voorkomen. Bladluizen verdwijnen vanzelf weer uit de boom en die groeit daarna weer verder. Toch helpt het om de boom in de zon te planten en goed te verzorgen. Hierdoor is de boom beter bestand tegen bladluizen.

 

Heeft uw perenboom bacterievuur?

Bij bacterievuur is het belangrijk dat als uw boom besmet is, u de takken eraf snoeit en meteen verbrandt. Leg deze takken dus niet op de composthoop. Het verbranden zorgt er namelijk voor dat de bacteriën gedood worden en de ziekte zich niet kan verspreiden. Kunt u de takken niet verbranden? Doe de takken dan in een afgesloten zak en gooi deze bij het restafval.

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking