menu
Arne - Woensdag 26 Januari 2024

Wanneer fruitbomen planten?

Wanneer u nieuwe fruitbomen in uw tuin wil aanplanten is het belangrijk om deze op het juiste moment aan te planten. Door uw fruitbomen op het juiste tijdstip aan te planten, legt u het juiste fundament voor de groei van uw bomen. Hierdoor zullen ze eerder vruchten krijgen en hebben ze voldoende tijd om goed te wortelen. Wanneer u uw boom het beste kan aanplanten is afhankelijk van de soort. Mocht u hier, na het lezen van deze blog vragen over hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Fruitbomen planten in de winter

Veel mensen denken dat bomen alleen in de zomermaanden aangeplant kunnen of mogen worden, omdat het in de wintermaanden te koud is en de nieuwe bomen dit niet zullen overleven. Maar wist u dat het tegenovergestelde waar is? U kunt uw fruitbomen over het algemeen juist heel goed in de wintermaanden aanplanten. In deze maanden zijn de bomen namelijk in rust, zijn ze makkelijk te verplaatsen en leggen ze de basis voor een bloeiend voorjaar. U kunt bijna alle bomen in de winter aanplanten. Alleen bij de mediterrane fruitbomen raden wij het af om deze in de winter aan te planten.

 

Aanplanten tijdens de vorst

Is de grond bevroren? Dan adviseren wij u om de bomen niet aan te planten en te wachten tot de grond ontdooid is. Naast dat het lastig is om de grond uit te graven, hebben de bomen ook niet goed de mogelijkheid om zich te wortelen in hun nieuwe omgeving. Heeft u de bomen al wel ontvangen? Dan kunt u ze het beste nog even uit de grond laten.

 

Appel-, peren en andere fruitbomen

Voor veel fruitbomen geldt dat u ze bijna het hele jaar door kunt planten. Dit geldt voor de appel-, peren- en pruimenbomen, maar bijvoorbeeld ook voor de kersen- en mispelbomen. Het moment van planten heeft wel invloed op de groei van de boom. Het beste kunt u deze bomen in het najaar aanplanten. Dit is de periode van oktober tot en met december. Ook kunt u ervoor kiezen om deze boom in het vroege voorjaar te planten. 

 

In het najaar zijn de bomen in rust. Wanneer u ze in deze periode plaatst, legt u de juiste basis voor een bloeiend voorjaar. Het is verstandig om deze bomen niet in vorstperiodes of tijdens de hete zomermaanden te planten. Dit kan namelijk stress veroorzaken bij de jonge bomen.

 

Notenbomen

Notenbomen zijn bij uitstek geschikt om in de winter aangeplant te worden. Het liefst tussen november en maart. Dit is vergelijkbaar met andere bladverliezende fruitbomen. In deze periode zijn de notenbomen in rust. Dit houdt in dat de bomen niet tot nauwelijks groeien. Hierdoor kunnen ze makkelijker aan hun nieuwe omgeving wennen en is de kans groter dat u eerder vruchten krijgt van uw nieuwe boom. 

 

Kleinfruit

Voor de kleinfruitstruiken die u bij de Batterijen kunt kopen, zoals frambozenstruiken en bessenstruiken, geldt dat u ze het hele jaar door kunt planten. Wel adviseren wij om kleinfruitstruiken in het najaar of voorjaar te planten. Net als bij de fruitbomen is het ook hier van belang om ze niet te planten wanneer de grond bevroren is. Ook wanneer de temperaturen extreem hoog zijn is het slim om te wachten met het planten.

 

Aanplant tips

Bent u van plan om binnenkort een fruitboom te planten? Houdt dan ook rekening met de plek waar u uw boom neer zet. Fruitbomen kunnen flink uitdijen. Dus zorg ervoor dat de bomen alle ruimte krijgen om te groeien. Zet de boom bijvoorbeeld op een goede afstand tussen uw huis of andere bomen. Wilt u zelf uw fruitboom planten? Dan adviseren wij om het aanplantgat ongeveer 25 procent groter te maken dan de kluit. Ook is het bij de meeste bomen verstandig om boompalen te gebruiken. Dit helpt de boom om stevig in de grond te staan.

 

Wilt u liever niet zelf uw bomen planten? Wanneer u een boom besteld bij de Batterijen kunt u ook kiezen voor een aanplantservice. Dan planten wij de boom bij u aan.

 

Mocht u na deze blog nog vragen hebben. Dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice. Ons team van specialisten helpt u graag op weg. 

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking