menu
Emmaly-Fleur - Dinsdag 26 Januari 2024

Welke fruitboom is geschikt voor uw tuin?

Een tuin vol fruitbomen is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een bron van heerlijke verse vruchten. Of u nu al veel ervaring hebt als tuinier of pas net begint met het planten van fruitbomen, is het belangrijk om zorgvuldig de juiste fruitboom te selecteren en ze goed te verzorgen. Op die manier kunt u een gezonde groei verwachten van uw smakelijke vruchten. In deze blog leest u over de verschillende fruitbomen en helpt dit u kiezen welke fruitboom bij u past. 

 

Verschillende soorten fruitbomen

De Batterijen heeft een groot assortiment aan fruitbomen. We vertellen u graag meer over de verschillende soorten.  

Appelbomen: een klassieke favoriet

Appelbomen behoren tot de meest populaire fruitbomen. De appelboom draagt naast zijn karakteristieke karakter ook nog eens veel vruchten. Er zijn verschillende appelbomen om uit te kiezen, denk aan de Malus d. ‘Jonagold’ of de Malus d. ‘Elstar’ bijvoorbeeld. Deze appelbomen kunt u in verschillende formaten bestellen. U kunt kiezen voor een laagstam tot hoogstam, maar ook voor een appelboom in leivorm

 

Perenbomen: zoet en sappig 

Perenbomen zijn een andere uitstekende keuze voor uw tuin. Net als bij appels zijn er verschillende perensoorten beschikbaar. We hebben perenbomen met handperen beschikbaar zoals de Pyrus c. ‘Conference’, maar ook stoofperen zoals de Pyrus c.’Gieser Wildeman’. U kunt jarenlang plezier hebben van een perenboom en van zijn smaakvolle peren.

 

Kersenbomen: mooie kleur in je tuin

Kersenbomen brengen een vleugje zoetheid en kleur naar uw tuin, vooral tijdens de warme zomermaanden. Kies tussen zoete kersen, zoals de Prunus a. ‘Kordia’, en zure kersen Prunus cer. 'Dubbele Meikers'

 

Pruimenbomen: kleurrijk en voedzaam

Pruimenbomen geven kleur aan u tuin in de lente en leveren sappige vruchten in de zomer. Er zijn verschillende soorten pruimenbomen zoals de Prunus d. ‘Opal’, Prunus d. ‘Reine’ en de Prunus d. ‘Mirabelle de Nancy’

 

Abrikozenbomen: prachtige bloei en heerlijke vruchten

De abrikozenboom krijgt naast zijn heerlijke vruchten ook een prachtige bloei. Tegen de tijd dat juli of augustus aanbreekt, zijn de vruchten volledig gerijpt en klaar om geplukt te worden om te genieten van de heerlijke abrikozen. U kunt kiezen voor bijvoorbeeld de Prunus armeniaca 'Tros Oranje'

 

Of u nu kiest voor appels, peren, kersen, pruimen of abrikozen, het planten van fruitbomen voegt niet alleen schoonheid toe aan uw tuin, maar geeft u ook de vreugde van het oogsten van uw eigen verse, smaakvolle vruchten. Zorg voor de juiste omstandigheden, regelmatig onderhoud en geniet binnenkort van een overvloed aan heerlijke oogsten uit je eigen achtertuin.

Aanplanten fruitbomen 

Fruitbomen met kale wortels kunnen worden aangeplant van oktober tot en met eind april. In het najaar is de kans op aanslaan het grootst, aangezien het dan vaak vochtig is en de grond nog relatief warm, wat de boom snel nieuwe wortels doet wormen. Ook tussen december en maart kunt u planten, mits er geen vorst is. 

 

Let bij het aanplanten van fruitbomen op dat de boom voldoende ruimte heeft om te groeien. Sommige fruitbomen, zoals de appelboom, kunnen flink uitdijen. Het is ook van groot belang om na het aanplanten water te geven, zodat de wortels zich goed kunnen vestigen. Vooral tijdens droge periodes is extra water belangrijk.

Fruitbomen snoeien 

Verwijder tijdens het snoeien de dode, kruisende en beschadigde takken. Zorg er wel voor dat de kroon mooi open blijft. Door jaarlijks deze snoei uit te voeren, bevorder je de optimale groei van een gezonde fruitboom.

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking