menu
Emmaly-Fleur - Maandag 29 April 2024

Perenboom snoeien

De perenboom is een populaire fruitboom in Nederland. In het voorjaar ontstaat er een prachtige bloesem en in de zomer verschijnen de eerste peren. Hiervan kunt u de eerste vruchten vaak plukken in september. Het snoeien van een perenboom is belangrijk om de groei van de vruchten te bevorderen. In deze blog leest u wanneer en hoe u de perenboom kunt snoeien.  

Wanneer perenboom snoeien?

De perenboom heeft een rustperiode van november tot en met maart. In deze periode ligt de sapstroom stil. Wij raden aan om in de rustperiode – van november tot en met maart – te snoeien. De perenboom heeft dan voldoende tijd om te herstellen voordat de bloei en groeiperiode begint. Let wel op: snoei niet tijdens vorst. Omdat de snoeiwonden open blijven staan, is de perenboom dan kwetsbaarder voor ziektes.


Hoe het beste de perenboom snoeien? 

Als u de perenboom snoeit in de rustperiode, dan is dat na de pluktijd. Knip in deze periode alleen noodzakelijke takken weg. Dit zijn de hardgroeiende en omhooggaande takken. Deze takken kunt u of weg snoeien of inkorten om de groei van de vruchten te bevorderen.

 

Snoei de perenboom terug in een piramidevorm. Hierdoor krijgen de onderste en binnenste takken ook voldoende zonlicht. Dit draagt bij aan de gezonde groei van de vruchten.

 

Heeft u een perenboom als leiboom in uw tuin staan? Snoei dan deze perenboom terug tot een egaal leischerm.


Verschillende soorten perenbomen

Bij de Batterijen hebben we verschillende soorten perenbomen zoals handperen en stoofperen


Pyrus c. 'Doyenne du Comice' | Perenboom

De Pyrus c. ‘Doyenne du Comice’ is een perenboom die grote en breed gevormde handperen krijgt. In april verschijnen witte bloemen in trossen. Later, in september kunt u beginnen met plukken van deze heerlijke handperen. 

Oude perenboom

De oude perenboom is een hele bekende perenboom in Nederland. De oude conference, Pyrus communis, heeft een karaktervolle vorm. Aan het einde van de zomer kunt u de eerste peren plukken die heerlijk sappig zijn. 

Gieser wildeman

De Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ is een heel bekende stoofpeer die heerlijk zoet van smaak is. De ‘Gieser Wildeman’ heeft frisgroen blad en krijgt in het voorjaar witte bloemen. 

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking