menu
Maandag 2 April 2023

Verticaal tuinieren met klimplanten

Elke klimplant heeft wel iets aantrekkelijks. Een rijke bloei, mooi blad of lekkere vruchten. Het toepassen van klimplanten geeft dimensie aan je tuin. De hoogte die normaal ongebruikt blijft zoals hekwerken, tuinafscheidingen, muren of pergola's kunnen door klimplanten prachtig bedekt worden. Klimplanten zijn een aanwinst voor elke tuin, balkon of terras.

Voordat je klimplanten gaat uitzoeken is het belangrijk om te weten dat klimplanten op verschillende manieren groeien en daar soms begeleiding bij nodig hebben.

Bekijk de video om de verschillen te leren tussen klim-, slinger-, en leiplanten.


 


Slingerplanten

Een slingerplant draait zichzelf om een boom of paal heen. De plant heeft hierbij geen begeleiding of extra ondersteuning nodig. Een voorbeeld van een slingerplant is de Blauwe regen en de Kamperfoelie. Sommige soorten slingerplanten winden zichzelf rechtsom, anderen linksom..

 

Blauwe regen    Kamperfoelie

 

Leiplanten

Leiplanten zijn klimplanten die niet zelfhechtend zijn en begeleiding nodig hebben om te klimmen. Dit kan door een klimrek of betongaas te plaatsen. Voorbeelden van leiplanten zijn clematissen en klimrozen.


Clematis bosrank   Klimrozen

 

Klimplanten

Een voorbeeld van een zelfhechtende klimplant is de klimop en de klimhortensia. Deze planten hebben geen hulp nodig bij het klimmen. De hechtworteltjes die langs de ranken ontstaan werken als zuignapjes en hechten zich aan ieder beschikbaar oppervlak. Als er niet is om te klimmen dan zullen ze als bodembedekker de weg zoeken.


Hedera klimopKlimhortensia    


_________________________________________________

Populaire klimplanten

Hedera | klimop

Zoek je een groenblijvende klimmer die geen ondersteuning nodig heeft? Dan is de klimop, ook wel bekend als hedera, een perfecte keuze. De klimop is een makkelijke en snelle groeier en heeft regelmatig een snoeibeurt nodig om ‘m in toon te houden. De meeste bekende klimop is de Hedera hibernica of de Hedera helix. Maar er zijn ook bonte soorten klimop zoals de Hedera helix ‘Goldchild’ of de Hedera helix ‘Goldheart’. De hedera kan in de zon, halfschaduw of schaduw staan.

Hedera hibernica   Goldheart    Goldchild


Eetbare klimplanten

 

Een hele andere variant klimplanten zijn de klimplanten waaraan vruchten groeien, oftewel eetbare klimplanten. Bij de meeste eetbare klimplanten is het voor de vorming van de vrucht belangrijk dat ze op een zonnige plek staan.

Een populaire eetbare klimplant is de druif. Een ras die witte, sappige en zoete druiven geeft is de Vitis ‘Vroege van der Laan’.  Ook de kiwi is een goede klimmer. Voor vruchten moet je wel geduld hebben, het kan een aantal jaar duren voordat deze opkomen. Een goed zelfbestuivend kiwisoort is de Actinidia deliciosa ‘Jenny’.


Kiwi klimplant   Druiven klimplant

 

Clematis | Bosrank

De clematis is het pareltje onder de klimplanten. Het is een makkelijke klimmer, heeft een lange bloeiperiode en is beschikbaar in talloze soorten en kleuren. De clematis is prachtige te combineren met andere klimplanten zoals de klimroos of kamperfoelie. De clematis staat bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw.

 

      

 

Groenblijvende klimplanten

Op zoek naar een groenblijvende klimplant? De meeste populaire groenblijvende klimplanten zijn de Toscaanse Jasmijn en de Kamperfoelie. Ook de vuurdoorn is erg geliefd.


Bekijk ons hele assortiment klimplanten.

Toscaanse Jasmijn   Kamperfoelie   Vuurdoorn

 

 

Klimplanten assortiment groencentrum

 

 

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking