menu
Vrijdag 6 Januari 2023

Wintertijd is snoeitijd!

Januari staat bekend als dé maand om rozen, struiken, klimmers en fruitbomen onder handen te nemen. Geef ze nu een correcte snoeibeurt en geniet straks volop van meer bloemen, meer vruchten en een gelukkigere plant. 

Fruitbomen

Januari is een geschikte tijd om appel- en perenbomen te snoeien. Dit doe je vanaf het derde jaar, om een mooie open kruin te vormen en meer en mooier fruit te oogsten. Knip de hoofdtakken met één derde in en snoei de lange zijtakken tot op twee of drie knoppen terug. Takken die elkaar kruisen of schuren haal je helemaal weg. Doe dit voor eind februari.

Appelboom en perenboom snoeien

 

Hortensia's

Hortensia's snoei je niet allemaal op dezelfde manier. Pluimhortensia's en de populaire witte 'Annabelle' snoei je in de winter, voor begin maart, tot 20 cm boven de grond. Boeren/bolhortensia's snoei je ten vroegste midden april, doe je dit vroeger dan kunnen de jonge bloemknoppen afvriezen. Knip alleen de uitgebloeide bloemen af, tot net boven een set blaadjes of bloemknop. Snoei elk jaar ook een aantal oudere, uitgebloeide takken tot helemaal beneden weg. De nieuwe jongen takken zorgen voor bloemen in het volgende jaar.

Hortensia snoeien

 

Rozen

Als je een rozen een paar jaar niet snoeit wordt het een wirwar van takken met steeds minder en kleinere bloemen. Daarom adviseren we om rozen elk jaar te snoeien. Houd bij struikrozen de drie sterkste takken over, mooi over de plant verdeeld, en knip alle andere tot tegen de grond af. De overblijvende takken knip je boven de derde, naar buiten wijzende, knop af.

Bij klimrozen houd je vier hoofdtakken over en knip je de andere (de oudste) tot tegen de grond af. Snoei alle zijtakken terug tot op één of twee knoppen; hier komen straks de bloemen aan. 

Rozen snoeien


Wat moet nu nog meer gesnoeid worden, en wat nog niet?

Snoei blauweregen, druiven, kiwi(bessen), en vijgenbomen voor februari. Daarna beginnen de plantensappen volop te stromen, en druppelt er teveel vocht uit de snijwonden. Snoei ook aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen nu. Met lavendel wacht je tot april.

Planten die 's winters groen blijven zoals buxus, taxus, struikkamperfoelie en Osmanthus snoei je niet in de winter maar in de maanden mei t/m augustus. 

Houtwallen of windsingels kunnen nu ook uitgedund worden. Uitdunnen kan het beste plaats vinden eens in de vijf jaar. Is de ruimte voor een houtwal wat beperkter snoei hem dan eens in de drie jaar. Een singel kan op twee manieren gesnoeid worden. Manier 1 is om elke struik afzonderlijk uit te dunnen. Steeds de dikste takken weg te zagen en jong schot te laten staan. Manier 2 gaat anders te werk. Om en om zaag je de hele struik weg en laat je de ander doorgroeien.

 

De vijf gouden snoeiregels

  1. Knip schuin, zo loopt het regenwater van de wond af
  2. Knip boven een knop die naar buiten wijst, dan groeit de nieuwe tak mooi naar buiten
  3. Ontsmet je schaar na elke snoeibeurt, zo verspreid je geen ziektes
  4. Snoei nooit als het vriest of wanneer het onmiddellijk daarna hard gaat vriezen
  5. Zorg dat je schaar goed scherp is, anders krijg je rafelige snoeiwonden.

 

Cursus snoeien van jonge fruitbomen

Fruitpark Hotel (gevestigd tegenover de Batterijen) geeft zaterdag 11 februari een snoeicursus voor het snoeien van jonge fruitbomen. Meer informatie en aanmelden kan hier.

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »